Dia-Wellness Debrecen blog
Miért érdemes INULINT fogyasztani?
I N U L I N
Mi az inulin?
Az inulin vízben oldódó rost, rengeteg előnyös hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Többek között javítja a vércukorszintet, segíti a testsúly szabályozását, illetve az emésztőrendszer egészségét.
Rengeteg zöldségben megtalálható.
A szénhidrátok egy csoportjához tartozik, amely szénhidrátok nem szívódnak fel, hanem a bélbe vándorolnak, ahol prebiotikumként működnek. A prebiotikumok segítik az emésztőrendszerünkben található “jó” baktériumok táplálását, szaporodását, a „rossz” baktériumoknak nem biztosítják az életteret.
Az inulin hatása az egészségre
Örökké éhesnek érzed magad a fogyókúrád során?
Az inulin megváltoztatja az éhségért felelős hormonok szintjét, és segít lecsökkenteni az elfogyasztott kalóriák mennyiségét azáltal, hogy csökkenti az étvágyat. Az inulin rendszeres fogyasztásával nem csak súlycsökkenés érhető el, hanem képes a zsigeri zsír mennyiségét is csökkenteni. A zsigeri zsír, a májban vagy izomokban raktározódik és felhalmozódása szoros kapcsolatba hozható a II-es típusú cukorbetegség kialakulásával.
Hatása a vércukorszintre
Inulin segíthet javítani a vércukorszintet, mivel ha csökken a májban elraktározott zsír mennyisége, javul a szervezet inzulin hormon iránti érzékenysége, hatékonyabban kerül elszállításra a vérből a glükóz.
Hatása az emésztőrendszerre
A vastagbél több mint 400 különféle baktériumnak teremt „otthont”, melyek a köznyelvben “jó”és “rossz” baktériumként ismertek. Az inulin prebiotikumként működik, és segít táplálni a „jó” baktériumokat, ezzel növelve a mennyiségüket. A szervezetben, ezek a jó baktériumok kulcsszerepet játszanak az ételek megemésztésében és az egészséges bélflóra fenntartásában.
Az inulin adagolása
Az általános javaslat az, hogy kis adagokban kezdj inulint fogyasztani, 2-3 grammal naponta, két héten keresztül! Ezután 1-2 grammal növelheted az adagokat hetente, ameddig el nem éred a napi 10 grammos adagot.
Az inulin por felhasználása
Az inulin port bármelyik ételhez vagy italhoz hozzáadhatod, valamint sütni is lehet vele. Nem befolyásolja az ételeink ízét és megjelenését.